maanantai 9. marraskuuta 2009

Myrkkyjä

Yksi sisäkasvatuksen murheenkryynejä ovat ötökät. Kesän jälkeen, kun sisäpuut tulevat sisään, ruukuista löytyy vaikka minkälaisia mönkeleitä. Suuri osa on aivan yhdentekeviä, ei niistä tarvitse välittää. Todellisia hankaluuksia ovat minulla aiheuttaneet vain vihannespunkit, kilpikirvat, villakilpikirvat ja viimeksi hyvin pieni punainen punkki, mikä lienee.

Punkit eivät tapa puita, mutta jos niitä on paljon, puiden kehitys kärsii huomattavasti ja keltalaikkuiset lehdet ovat hyvin rumia. Punkit ovat penteleellisiä siksi, että jos niitä ruiskuttaa huolimattomasti, seuraava sukupolvi on usein immuuni samalle myrkylle.

Paras juttu heti kärkeen, näille kasveille joita ei ole tarkoitus syödä, paras löytämäni apu on Provado-hyönteipuikko ja -sumute. Puikkoja laitan aina muistaissani uudelleenistutuksen yhteydessä, sumute on uusi tuttavuus, jota olen kokeillut vasta kahdesti. Kumpikin toimii. Puikossa on lisäksi lannoitus mukana, vaikka tulisin kyllä hyvin toimeen ilman. Koostumus ei ole kovin tasapainoinen (N-P-K 16-3-10 ja 2% Mg).

Nämä molemmat ovat "systeemisiä" myrkkyjä, mikä on surkea käännös englannin sanasta "systemic". Idea on, että kasvi imee itseensä myrkylliset aineet, ja kaikki elukat, jotka tulevat kasvia syömään, kuolevat. On ihan sama syövätkö ötökät juuria, lehtiä tai varsia, vaikutus on sama. Aineen ei siis tarvitse osua ötökkään ollakseen tehokasta.

Sumutteelle en ole aikaisemmin nähnyt juuri käyttöä, mutta nyt olen ollut huomaavinani, että hyvin pienessä ruukussa ja läpäisevässä maa-aineksessa puikon vaikutus jää pieneksi. Puikot turpoavat melkoisesti kostuessaan, ja ne muodostavat ikävän löysän lötkön ruukkuun. En usko että se mitään haittaa, mutta hyvin pienessä ruukussa ovat kuitenkin ikäviä.

Puikkopaketissa oleva annostelu on aika hyödytön bonsaiharrastajalle. Hyvin pieniin ruukkuihin (5cm) laitan puolikkaan puikon kahtia jaetuna. 10cm ruukkuun laitan koko nappulan puolitettuna, ja 15cm ruukkuun kaksi. Isompiin ruukkuihin sitten suhteellisesti vähemmän. Tämä tuntuisi riittävän, enkä ole huomannut yhdenkään kasvin puikoista kärsivän.

Käytän puikkoja rutiininomaisesti myös kaikille ulkokasveille. Olen ollut hyvin varovainen havupuiden kanssa, mutta viime kesänä luovuin varovaisuudesta, saman tyyppisellä annostuksella menevät nekin.

Mäntyäni on alusta lähtien vaivannut villakirvat, jotka ovat olleet aivan immuuneja kaikille yrityksilleni. Viime kesänä laitoin lopulta 4 puikkoa noin litraan maa-ainesta, ja sillä näyttivät kirvat häipyvän. Puun kunto tuntui kohenevan heti.

Sisällä alkusyksystä minulla oli jonkin verran uudenlaisia punkkeja, pieniä punaisia tihulaisia. Lienevät sama mitä englanninkielellä kutsutaan nimellä red spider mite. Aikaisempina vuosina olen tutustunut vain vihannespunkiin, siihen joka tekee seittiä lehtihankoihin. Muutaman vihannespunkin olen myös nähnyt tänä syksynä, mutta ei ollenkaan samanlaisia invaasioita kuin joskus takavuosina.

Punkit tuntuivat liikkuvan oikein sutjakasti kasvista toiseen, ja levisivät aika tehokkaasti useisiin kasveihin, vaikka ainakin melkein kaikissa oli puikkoja. Puikon vaikutus pitäisi kestää 4-8 viikkoa, ja voi olla, että läpäisevässä maassa se on lähempänä tuota 4:ää. Ostin Provadon sumutetta, ja se tuntui tepsivän. Vain yksi kasvi oireili - Serissan lehtien kärjet mustuivat ja muutama nuori lehti kuoli.

Pyretriinipohjaisten myrkkyjen ongelma sisätiloissa on haju. Vaikka se ei minua häiritsekään, muita kyllä. Tuo Provado haisee vain ponnekaasulle.

Kokeilin tänä keväänä myös Neko Bio Torjunta -nimistä ainetta. Se sisältää mäntysuopaa, pietaryrttiä, salviaa ja laventelia. Kuten arvata saattaa, en juuri huomannut sillä olevan vaikutusta - no ehkä punkit olivat hieman puhtaampia ja hyväntuoksuisia. Kirvoihin tuokin toiminee.

Vanha löytöni ötököiden torjunnassa on kuuma vesi. Joskus silloin nuorena poikana jaksoin roudata kaikki kasvit joka viikko kylpyhuoneeseen suihkuun. Huomasin että punkit häviävät kuumalla vedellä. Aloin pikku hiljaa kokeilla, kuinka kuumaa vettä kasvit sietävät, ja hyvinhän ne tosiaan sietävät. Aika kauan saa kasvia suihkuttaa lähes pelkällä kuumalla vedellä, ennen kuin alkavat nuoret lehdet kärsiä. Jossain on lämpötila, jolla punkit kuolevat, mutta kasvit eivät ole lyhyestä käsittelystä moksiskaan. Veikkaisin, että 60 astetta voisi olla hyvä arvio - en kyllä ole mitannut. Kun kasvit lisääntyivät, alkoi kanniskelu tuntua työltä, ja olen luopunut koko kasvien suihkuttelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti