tiistai 16. helmikuuta 2010

Ledeistä ja loisteputkista

Muutama huomio ledeistä ja loisteputkista.

Ledien ja loisteputkien tehokkuus on suhteellisen samaa tasoa. Tällä tarkoitetaan sitä, että tehowatilla syntyy suunnilleen saman verran valosäteilyä.

Loisteputkien spektri on jatkuva, eli ne lähettävät valoa suurin piirtein kaikilla näkyvän valon aallonpituuksilla. Valon koostumuksessa (spektrissä) on suuria eroja eri loisteputkien välillä.

Ledien hyöty ei ole se, että ne tuottaisivat valoa paljon tehokkaammin kuin loisteputket, vaan se, että ne tuottavat valoa tiedetyllä aallonpituudella. Koska kasvit käyttävät eri aallonpituuksia eri tavalla, on ledeillä mahdollista tuottaa juuri kasvien tarvitsemaa valoa, eikä sähköä käytetä muiden aallonpituuksien tuottamiseen.

Ensimmäisen polven ledivalot olivatkin spektrin kahden piikin varaan rakennettuja. Konsensus lienee, että tämä osoittautui riittämättömäksi. Esimerkiksi, punaisella puolella kasvit tarvitsevat aallonpituutta 630nm ja aallonpituutta 660nm. Keltaisella alueella oli joku tärkeä aallonpituus, ja sinisellä alueella on myös useita tärkeitä aallonpituuksia.

Uudemmat valaisimet rakentuvat sen varaan, että ledejä useita erilaisia, jotta eri aallonpituusalueet saadaan katettua. Useissa on lisäksi varmuuden välttämiseksi mukana jatkuvaspektrinen valkoinen.

Olen nyt alkanut ajatella, että lieneekö tässä paljon järkeä. Meillä on jo valaisintyyppi, jolla on jatkuva spektri, ja jossa spektrin huiput ovat aika oikealla paikalla. Se on loisteputki. Esimerkiksi kelpaa Megamanin kasvivalo (sillä varauksella, että spektri vastaa todellisuutta). Koska tehokkuus on suunnilleen samaa tasoa, ei ledeillä sitten loppupelissä saadakaan hirveän suurta etua, jos ollenkaan.

Kaksi varausta:

Ensinnäkin ledit ovat pistemäisiä valonlähteitä, joille on helppo rakentaa sopivasti suuntaavia valaisimia, joiden avulla kasveille tuleva valon määrä saattaa olla parempi kuin loisteputkilla. Toisin sanoen, vaikka valonlähteen tehokkuus olisikin samaa tasoa, voi valaisimien tehokkuudessa olla suuria eroja ledien hyväksi.

Toiseksi ledien tehokkuus on ollut kovassa kasvussa. Muutaman vuoden kuluttua ledien tehokkuus voi olla kaksinkertainen loisteputkiin verrattuna. Silloinkin vaaka kyllä kallistuu ledien puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti