maanantai 1. maaliskuuta 2010

Hivenainepuutos

Viime kesänä siirryin käyttämään enemmän kissanhiekkaa kasvatusalustana. Pääasialliset ainekseni ovat aikaisemmin olleet sihdattu kompostoitu kuorike, teräväsärmäinen sora, satunnaisesti karkea turve ja silloin tällöin vaihtelevasti hyvin maatunutta ja sihdattua lehtikompostia.

Viime kesänä pääsin sitten seuraamaan myös aivan uutta oireistoa, josta lievä tapaus näkyy kuvassa. Kyseessä on hivenainepuutos. Tämä on mielenkiintoista, koska lannoitan kasvejani kyllä tarpeeksi, ja lannoitus ei vaikuta tähän. Pääravinteet, rauta, mangaani ja sinkki kuuluvat kaikkien käyttämieni kolmen lannoitteen sisältöön, ja lisäksi käytän Kemiran hivenainevalmistetta. Tämä puutos on vaivannut koivuja, pajuja, fiikuksia, tamarindia, mitähän vielä. Se ei ole vaivannut sageretiaa, ligustrumia, serissaa. Pitääkin päivittää tätä listaa kun uusia ilmenee.

Kuten kuvasta näkyy, tämä ei koske aivan nuoria lehtiä, ja hieman vanhemmat lehdet ovat sitten oikein hyvän tumman vihreitä.

Olen ollut tämän asian kanssa hieman ihmeissäni. Puutos, johon ei lannoitus auta? Google sitten näytti seuraavan kuvan:


Kuvan linkki.

Linkki turhankin runsaaseen tautigalleriaan.Siellä tuon kuvan teksti sanoo:





Iron chlorosis on azalea (Rhododendron) due to high soil ph.
 
Tuo on linkki, joka kannattaa käydä katsomassa. Siellä sanotaan mm:

"Iron is not necessarily deficient in the soil—it may be there, but just in an unavailable form for absorption through the root system. "

Oireita ei tunnu ilmenevän, jos orgaanista ainesta on enemmän. Olen käyttänyt testimielessä kissanhiekkaa/imuhirmua noin 90% istutusalustasta. Tuolla kuvan F. benjamina Wiandilla kasvualusta on lähes pelkkää kissanhiekkaa, vähän kuoriketta seassa.

Nyt korjaan tämän asian, ja otan muutaman askeleen takaisin. Ostin Viherpajasta akadamaa, aion käyttää jatkossa taas enemmän kuoriketta, ja joku näppärä tapa pitää keksiä turpeen lisäämiseksi niille, jotka viihtyvät vähän happamammassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti